Potrawy, których nie warto podawać na weselu!

Planując weselne menu warto skorzystać z podpowiedzi profesjonalistów, aby uniknąć przykrych niespodzianek zarówno ze strony układu pokarmowego, jak i plam na odzieży.

Wiele osób wspominając  wesela kojarzy je z niestrawnością, kacem czy ubrudzoną sukienką/koszulą. Czy można uniknąć takich sytuacji? Oczywiście, że tak, wystarczy zastosować się do kilku wskazówek.

Tego należy unikać komponując menu weselne.

–  Barszcz czerwony, jako jedna z pierwszych zup serwowanych na weselu. Plamy na odzieży murowane! Barszczyk jeśli ma się pojawić, to najlepiej grubo po północy.

–  Rosół z makaronem. Tak, tak rosół, mimo, że to najbardziej popularny typ weselnej zupy. Dopilnujcie, aby zamiast nitek w zupie pojawiły się tak zwane kołduny, dzięki temu unikniecie poplamienia tłustą zupą.

–  Dania z czosnkiem i cebulą. Mięsa czy sałatki z dodatkiem tych składników są oczywiście pyszne, ale powodują przykry zapach z ust, a to raczej nie jest wskazane w czasie rozmów z weselnikami.

–  Dania z grochem i fasolą. Wzdęcia i gazy, czyli wszystko to, czego należy wystrzegać się w towarzystwie.

–  Dania kuchni świta. Czyli nic innego jak ostrygi, homary, ośmiorniczki, a także spaghetti czy sushi. Pyszne, ale najlepiej nie wprowadzać w zakłopotanie gości serwując tak specyficzne dania, które należy umieć jeść.

–  Desery jagodowe oraz makowiec i inne przysmaki. Ryzykujemy przebarwienie zębów i odzieży. Mak między zębami wygląda mało estetyczne.

Jeśli brakuje wam pomysłu na skomponowanie własnego menu skorzystajcie z gotowych podpowiedzi – menu weselne.

 Grafika: www.sxc.hu

M-S-M

Zostaw komentarz


Podpowiedź - możesz użyć tych HTML tagów i atrybutów:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam